HVAD LEAN ER

Lean, eller kontinuerlig forbedring, er en tankegang og en metode til at forbedre kvalitet og resultater. Metoden betyder ofte stærkere deltagelse fra medarbejderne. Dette kan styrke trivslen og arbejdsmiljøet. I praksis handler løbende forbedringer om at gøre processer nemmere, hurtigere og bedre, samt reducere spild. Det skal ske ved kun at koncentrere sig om det, der skaber værdi for kunden.

Et typisk træk ved Lean er organisering i teams, der i høj grad er ansvarlige for deres arbejdsområde. Holdene har løbende møder, hvor drift og forbedring er emnerne. Alle medarbejdere skal aktivt komme med ideer og tanker om, hvordan de kan arbejde smartere og bedre. Målet er at skabe en forandringskultur. På den måde får hver medarbejd større indflydelse på egne arbejdsforhold.

I en god forandringskultur er der åbenhed om, at tingene kan forbedres, og medarbejderne har muligheder og værktøjer til at gennemføre løbende forandringer. Kulturen er præget af tryghed, ambitioner, ansvarsfølelse og vilje til at dele viden. Det fører ofte til engagement, mere trivsel og en bedre hverdag. Når det er bedst, skaber en sådan kultur rummelige arbejdspladser med lavt sygefravær.

Virksomheder, der lægger vægt på deltagelse, når de indfører Lean, kan derfor opnå gevinster både i forhold til engagement, nærvær og kvalitet. Det er derfor klogt at undgå færdige løsninger. Virksomheden bør tage ejerskab og tilpasse Lean til sin egen forretning.